2015-06-04

STEPS - NEMZETKÖZI KORTÁRS TÁNCFESZTIVÁL




Immár második alkalommal kerül megrendezésre a
STEPS - Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál, amelyre május 20 és június 21. között látogathatnak el az érdeklõdõk. Az esemény a fõszervezõ Steps Egyesület és a Kolozsvári Magyar Opera együttmûködésével jött létre. 

A STEPS - Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál mára már az egyik legfontosabb és legszínesebb kulturális, társadalmi eseménnyé nõtte ki magát. Az esemény joggal tarthat számot a zenét és táncot kedvelõ kolozsváriak érdeklõdésére. Ez utóbbiak felfedezhetnek egy új, komplex, állandó átalakulásban levõ mûvészi világot, amelyben a szenvedély, az energia, a ritmus és a technika szervesen összefonódik a kreativitással azért, hogy távlatot adjon mindennapi életünk szépségeinek felismeréséhez. A közönség tanúja lehet számos formabontó és magával ragadó kulturális reprezentációnak, részint helyi mûvészek produkcióit követve, részint Kolozsváron premiernek számító világszínvonalú elõadások befogadójaként. Mindezek varázslatos keverékei olyan hang-, látvány- és mozgásélményeknek, amelyeket igen gondosan megválogattak a kortárs táncmûvészet arculatait illusztrálandó.

„A STEPS szerencsésen kiegészíti Kolozsvár nyári kulturális fesztiválsorozatát. Az Opera nemcsak hellyel és mûvészeti tanácsadással kapcsolódik a szervezésbe, hanem saját technikai-mûszaki logisztikájával is hozzájárul a sikeres lebonyolításhoz. A társulat Stravinsky Le Sacre du Printemps (Tavaszi áldozat) balettjével zárja a fesztivált Jakab Melinda rendezésében” –, nyilatkozta Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója.

Dan Sorin fesztiváligazgató szerint „ez a fesztivál egy álom, amely lassan megvalósulni látszik. Kívánjuk, hogy a STEPS a legbátrabb kulturális események egyikévé váljon, hiszen egy olyan fontos mûvészeti elemre épül, mely szinte teljesen hiányzik a kolozsvári és romániai kultúrkínálat palettájáról”.

A fesztivál keretében lesznek olyan klasszikus mûvek, amelyek új, kortárs megvilágításban kerülnek bemutatásra, ilyen A hattyúk tava, a Tavaszi áldozat (Le Sacre du Printemps) vagy a Mozart Steps. A fesztivál egyébként olyan alkotói színtér táncosok, koreográfusok és rendezõk számára, amely megkönnyíti a kortárs törekvések feltérképezését, ugyanakkor teret biztosít az eszmei és emocionális anyagcserére mûvész és közönsége között.

A portugál Quorum Ballet Társulat Hattyúk tava elõadásával rajtol a fesztivál június 2-án a Kolozsvári Magyar Operában. Ugyancsak a portugálok elõadásában láthatja a nagyérdemû a Correr o Fado címû balettelõadást, június 4-én. A fado mára a portugál kultúra legismertebb exportcikkévé vált szerte a világon. A sokszor melankolikus, édes-bús dallamok a lélekig hatnak, szinte lehetetlen kivonni magunkat a hatásuk alól.

A színi és táncbemutatók mellett szeminárium, workshop és sok egyéb tematikus esemény teszi teljessé a képét ennek a rendhagyó rendezvénysorozatnak.


 a STEPS standnál a Kolozsvári Magyar Opera elõcsarnokában
 a kolozsvári Román Nemzeti Színház jegyirodájában
 a www.biletmaster.ro honlapon

Jegyárak: 25-120 lej között
Egyetemisták és diákok diákigazolvány felmutatásával kedvezményesen vehetnek jegyet. Minden elõadásra korlátozott számú kedvezményes jegy kapható, amely csak az Operában található Steps standnál váltható ki.

KAPCSOLAT:
Honlap: http://www.stepsfestival.ro
Facebook: https://www.facebook.com/StepsDanceFestivalCj 







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE