2017-02-24

Rendkívüli farsangbúcsúztató az OperábanElsõ alkalommal tart húshagyó keddi farsangbúcsúztatót az Opera február 28-án este fél héttõl az intézmény nagytermében. A rendhagyó esemény keretén belül Kodály Zoltán Székely fonó címû egyfelvonásos daljátékát is bemutatják Demény Attila rendezésében Horváth József vezényletével.

A Székely fonóban központi szerepet játszik a népdal, amely – Kodály 1932-es megfogalmazása szerint – ,,a magyar néplélek mûvészi megnyilatkozása”, és ezért ,,a magyar zene legszebb templomában, az Operában van méltó helye”.

A Kérõ szerepében Balla Sándor debütál, a szereposztás tagjai: Veress Orsolya, Balázs Borbála, Pataki Adorján, Mányoki Mária, Sándor Árpád, Katrinecz Erika, Babos Kinga

A farsangzáró ünnepségen meglepetés-mûsorral is készülnek a mûvészek. Szép Noémi Kriszta népdalénekes, Laczkó Vass Róbert színmûvész és a Tokos zenekar muzsikás farsangolója olyan hagyományokból merít, amelyek Kodály Zoltán Székely fonójában is tetten érhetõk.

A keresztény ünnepkörhöz kapcsolódó népi szokások rendkívül izgalmas részét képezik a farsangi rítusok, alakoskodások, amelyek jóval sokrétûbbek, mint a közismert farsangtemetés. A nagyböjtre készülõdõ közösségek hagyományos módon farsang idején tartották a disznótorokat, mulatságokat, népünnepélyeket. Ez volt a párválasztás és a lakodalmak idõszaka is, Erdélyben pedig a fonó és a maszkurázás ideje, amelyrõl már a régi magyar irodalom is szemléletes módon beszámolt. Az Elmúlott a hosszú farsang címû összeállítás külön figyelmet szentel ezeknek a párhuzamoknak.

Az eseményre jegyek vásárolhatók az Opera jegypénztárában (hétköznapokon 13-19 óra között, tel.: 0754-050150, 0371-395790).

Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE