2017-05-08

Mûvelõdéstörténeti esemény a kolozsvári színpadon



Az elsõ, egészében ránk maradt erdélyi magyar operai alkotásnak tartott, Béla futása címû zenemûvet, valamint Orbán György Pikkó herczeg címû darabját mutatja be a magyar operajátszás kezdeteit felidézõ premier keretében a Kolozsvári Magyar Opera, a budapesti Magyar Állami Operaházzal közösen. A bemutatóra május 11-én, csütörtökön este fél héttõl kerül sor.

,,Az évad legizgalmasabb bemutatójára várjuk a közönséget csütörtökön, amely mûvelõdéstörténeti eseménynek számít”– nyilatkozta Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója az intézmény emeleti elõcsarnokában tartott sajtótájékoztatón, hétfõn. ,,Az elsõ, egészében ránk maradt magyar operai alkotásnak tartják a Béla futását, amelyet Ruzitska József 1822-ben Kolozsváron fejezett be. A Pikkó herczeget eredetileg 1793-ban mutatták be, de zenéje – azaz a darab valamennyi kottája – teljes egészében elveszett, azonban a történet megihlette Orbán György kortárs zeneszerzõt, aki operát írt a fennmaradt szövegkönyv alapján. A két egyfelvonásost bemutató premier a magyar operajátszás kezdeteit idézi fel” – tette hozzá Szép Gyula, a kulturális intézmény vezetõje.

Anger Ferenc rendezõ, a budapesti Magyar Állami Operaház mûvészeti igazgatója elmondta: ,,Nagyon érdekes párhuzamok vannak a két történet között. A hatalomnak és a magánéletnek a konfrontációja, tulajdonképpen mind a két opera-szüzsé központi eleme. Zöldy Z Gergely díszlet- és jelmeztervezõvel olyan varázslatos látványvilágot igyekeztünk teremteni, amely teljesen egyveretûvé teszi a két mûvet. A vizuális koncepció köti össze a két történetet, így nem két gyökeresen eltérõ két egyfelvonásos darabot fog látni a közönség”.

Selmeczi György, az elõadás karmestere úgy fogalmazott, Ruzitska operája az elsõ olyan mû, amely teljes egészében magyar tematikával, magyar motivikával lépett a közönség elé. Nem kevesebb mint 195 éve mutatták be Kolozsvárt, benne a kor ,,slágere", az akkor elementáris hatású, ,,Hunnia nyög letiporva" kezdetû dallal, melyet oly himnikus átszellemültséggel énekelt az ébredõ, polgárosodó magyarság, hogy a fiatal Erkel érdeklõdését szinte bizonyosan ez fordította a zenés színpad felé.

Az elõadásra jegyek vásárolhatók az opera jegypénztárában (hétköznapokon 13-19 óra között, és elõadások elõtt két órával, tel.: 0754-050150, 0371-395790).







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE