2015-01-20

MÛSORVÁLTOZÁS: január 25-én, 11 órától JÁNOS VITÉZ



Kedves nézõink!
Január 25-én, 11 órától a János vitéz daljáték lesz megtekinthetõ a Figaro házassága címû leckeelõadás helyett. Megértésüket köszönjük!

Bakonyi Károly 1903-ban elhatározta, hogy a magyar irodalom egyik legismertebb mûvét, Petõfi Sándor János vitéz címû elbeszélõ költeményét színpadra állítja. 1904-ben Bakonyi Károly felkérésére Kacsoh Pongrác komponálja meg zenéjét. A mûvet egyszerû, tiszta, keresetlen, édes-bús magyarság jellemzi, a népies elemek megkapóan szövik át a dalokat. A drámai jeleneteknél nem veszti szem elõl a helyes mértéket, a mesejáték egyszerû, gyermekiesen könnyed. Mai napig a János vitéz daljáték az operának egy örökzöld elõadása, népszerûsége mitsem kopott az évek folyamán.
A mû cselekménye egy magyar kisfaluból indul, ahol a lányok búcsúznak a hadba induló huszároktól. Az árva Iluskát halálra kínozza gonosz mostohája, egyedüli öröme Kukorica Jancsi, a bojtárlegény szerelmében rejlik. De ennek az idillnek is hamar vége szakad, mivel a gonosz mostoha tervet szõ ellenük.







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE