2015-06-15

LE SACRE DU PRINTEMPS - ÁLDOZATTÁ VÁLVA BIZONYÍTANI A LÉTEZÉS ÉRTELMÉT



Igor Stravinsky Tavaszi áldozat (Le Sacre du Printemps) címû balettje zárja a STEPS-Nemzetközi Kortárs Táncfesztivált június 21-én, vasárnap este 19 órakor a Kolozsvári Magyar Operában. Az Opera nagysikerû produkciójának rendezõ-koreográfusa Jakab Melinda, karmestere pedig Jankó Zsolt.

Stravinsky mindenki másnál ékesebben példázza a 20. századi komolyzene stiláris sokféleségét. Elsõ nagyszabású mûve, az 1910-es Tûzmadár (L’oiseau de feu) egzotikus töménységû utóromantikus mû, amely sokat merít Stravinsky tanára, Rimszkij-Korszakov zenéjébõl. Három évvel késõbb kolosszális zenekari darabjával, a Tavaszi áldozat (Le Sacre du Printemps) címû balettel már sokkolja a közönséget. 

Újszerû ritmusrendszere által a Tavaszi áldozatban a zene minden egyes alkotóeleme önálló életre kel. Stravinsky „rítusát” most a 21. század szemszögébõl újrafogalmazva láthatjuk: mit jelenthet a megváltás, a feláldozás és az áldozattá válás a mai kor emberének.  Egy közösség, mely lassan felemészti önmagát, felszámolja a múltat, de nincs helyette semmiféle jövõképe, így nem marad számára más, mint áldozattá válva bizonyítani létezésének és halálának értelmét.

A balett azon az õsi mítoszon alapul, amelyben pogány áldozat által a törzs vénei és bölcsei fölajánlanak egy szüzet a tavasz istenének. A szûznek halálba kell táncolnia magát ahhoz, hogy fölébressze a földet. A kiválasztott tánca halállal végzõdik, amely során a lány kimerülten összerogy, mozdulatlanná dermed, hogy aztán újra életre keljen és újra eltáncolja áldozati táncát. A tavaszi áldozatban soha nem jön el a tavasz, szünet nélkül tart a halál felé vezetõ szertartás.


Igor Stravinsky
LE SACRE DU PRINTEMPS
Kortárs táncelõadás egy részben

Vezényel: Jankó Zsolt

Fellép: Bogoi Viorica, Râpã Alin, Kálmán Róbert, Rusu P. Gabriela, Maja Liliana, valamint a Kolozsvári Magyar Opera balett- és zenekara

Díszlettervezõ: Venczel Attila
Jelmeztervezõ: Zsigmond Adél
Ügyelõ: Gálffy Erzsébet

Rendezõ – koreográfus: Jakab Melinda







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE