2018-02-25

Két énekművész is debütál az Álarcosbálban
Új szereposztással játssza Giuseppe Verdi Álarcosbál című művét a Kolozsvári Magyar Opera. Amelia szerepében Barabás Zsuzsa, míg Ulrica szerepében Veress Orsolya énekművészek debütálnak. Az operát március 1-jén csütörtökön, 18.30 órától tekintheti meg a közönség. Az előadás karmestere Selmeczi György, rendezője pedig a Kossuth-díjas Ascher Tamás.

Egyetlen Verdi-opera sem szenvedett annyit a cenzúrától, mint az Álarcosbál. A mű a nápolyi San Carlo Színház számára készült, a bemutatót az 1858-as karnevál idejére tervezték. A forrás Scribe Auber számára írott librettója volt, Gustave III ou Le bal masqué (III. Gusztáv avagy az álarcosbál), és – mint Verdi operája is – a liberális  III. Gusztáv svéd király történetét mondja el, akit 1792. március 16-án Stockholmban egy álarcosbálon csakugyan lelőttek.

Verdi zenéjében a szélesen ívelő dallamok, pregnáns, erőteljes, olykor szinte Beethovenre emlékeztető ritmikával párosulnak. A zenekar sokrétű árnyalatokkal gazdagodott. Újszerű a kórus szerepeltetésének módja is, főleg a nagyvonalúan felépített finálékban. Az együttesekben alkalmazott polifónia, mint a különböző jellemű és érzelmű, de egyszerre éneklő személyek lélekrajzának visszatükröződése, Verdi kompozíciós technikájának további finomodását bizonyítja. Meglepő viszont, hogy a zene számos messzire előremutató eleme mellett, amely már az Aida, sőt az Otello szellemét sejteti, Verdi mennyire ragaszkodott a konvencionális, korábbi műveire emlékeztető fordulatokhoz is. Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE