2014-12-17

JAZZBEN AZ ÉLEN - KÕRÖSSY JANCSI EMLÉKKONCERT



December 20-án, 19 órától Kõrössy Jancsi emlékkoncertet szervez a Kolozsvári Magyar Opera partnerségben a Mûvészet és Kultúra Érdekében Egyesülettel.

Kõrössy János jazz-zenész 1926-ban született Kolozsváron, és 2013. január 21-én hunyt el. Már az 50-es években elkezdte a munkát, melynek eredményeként a szakmabeliek Kõrössyt a „romániai jazz megteremtõjeként“ említenek. Keresztnevét számos formában használták: Jancsi, Jancy, Jancsy, Iancsi, Yancy vagy Yancey.

Õ volt az elsõ mûvész Romániában, aki a jazz megszokott zenei nyelvezetét a népzenébõl származó elemekkel gazdagította - a mûfaj ma ethno jazz néven ismert. Ugyancsak neki köszönhetõ a free style mûfajának elterjedése Romániában.
Számos alkotást dolgozott át jazz stílusban, többek között George Enescu 1. Román rapszódiáját is. A Jancsi Kõrössy Trio nevû együttes megalapítója volt (Kõrössy – zongora, Johnny Rãducanu – basszus, Bob Iosifescu – ritmushangszerek).
A hatvanas években a keleti blokk országaiban, fõleg Magyarországon, Csehszlovákiában és Lengyelországban aratott sikert. 1969-ben kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, ennek következtében a kommunista Romániában "elfelejtették" a nevét.
Nyolcvan évesen, 2006 decemberében a bukaresti Román Atheneumban négy órás koncerttel állt a jazzkedvelõ közönség elé.



Kõrössy Jancsi tanítványával, Horvath Ramona zongoristával számos nagysikerû koncertett tartott Európa legnagyobb színpadain. Ebbõl az együttmûködésbõl született a Dor de Acasã (Honvágy) c. CD, amely 2009-ben elnyerte Az év legjobb jazzlemeze címet.

A mester, 2013. január 21-én bekövetkezett halála után, megkapta a Kolozsvár díszpolgára címet. Ez alkalomból Horvath Ramona (zongora), a franciaországi Nicolas Rageau (nagybõgõ) és Frédéric Sicart (dob) jazz-zenészekkel együtt Kõrössy Jancsi emlékkoncertet tart a Kolozsvári Magyar Operában.

Egységes jegyár: 20 lej.

Helyfoglalás:
 jegypénztár (tel.: 0264-593468, naponta 10.00-13.00. és 16.30-18.30 óra között)

Kolozsvár,
2014. december 17.







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE