2018-03-01

Hét ajtó száz esztendejeIdén lesz 100 éve, hogy bemutatták Bartók Béla egyfelvonásos operáját, A kékszakállú herceg várát. Bartók remekét az 1918-as ősbemutató Bánffy Miklós által megalkotott látványterveinek rekonstrukciójával láthatja a közönség március 6-án, kedden este fél héttől a Kolozsvári Magyar Operában. Az előadás rendezője a világhírű film-, színház- és operarendező, a Kossuth-díjas Szinetár Miklós. Vezényel: Horváth József.


Az előadás címszerepében György Levente énekművészt láthatja a nagyérdemű. A Magyar Opera egykori nagybőgőse örömmel tér vissza Kolozsvárra. Ezúttal, mint énekes szeretne bemutatkozni a közönségnek.


György Levente 1993-tól nyolc éven át nagybőgőzött az opera zenekarában. Énekhangját a svájci nemzeti operaiskolában (Schweizer Opernstudio) tökéletesítette.

Öt éven át a svájci Biel Solothurn-i színház szólistája volt.

2011-ben a németországi Theater für Niedersachsen alkalmazta Hildesheim-ban szólistának, basszbariton szerepkörre. Tizenkét-éves operaénekesi pályafutása alatt több mint negyvenöt operaszerepet formált meg.

Fontosabb szerepei Németországban: Verdi Falstaffjának és Donizetti Don Pasqualéjának címszerepei, Wagner A bolygó hollandi című művében Dalandot, míg Offenbach Hoffmann meséiben a négy gonoszt alakítja. Továbbá Beethoven Fideliójában Roccót, az Aidában Ramphist játssza, Mozart remekében a Don Giovanniban Leporellót, Smetana Eladott menyasszonyában Kecalt formálja meg.

Bartók Béla és Balázs Béla világhírű operája férfi és nő kapcsolatának különböző rétegeibe, állomásaiba enged betekinteni.

Az előadásra jegyek vásárolhatók az Opera jegypénztárában (hétfőn, szerdán és pénteken 10-16 óra között, kedden és csütörtökön 13-19 óra között, illetve az előadások előtt két órával, tel.: 0754-050150, 0371-395790).

Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE