2015-05-05

HÁRY JÁNOS - BEMUTATÓ AZ OPERÁBAN



Kodály Zoltán remek daljátéka, a Háry János bemutatójára kerül sor Szabó Emese rendezésében, csütörtökön, május 14-én 18.30 órától a Kolozsvári Magyar Operában. Az elõadás karmestere Kulcsár Szabolcs.

A
Háry János a Trianon utáni magyar mûvészet jellegzetes terméke: a magyar nép idealizálva jelenik meg benne, az osztrákokat groteszk módon ugyan, mégis szeretettel ábrázolja, miközben az ostobaként és gyávaként jellemzett franciák – Trianon nemzetének képviselõi – ebben a történetben elveszítik a háborút. Háry János ugyanakkor Kodály alteregójának is tekinthetõ, amit az is alátámaszt, hogy a mûvet feleségének, Emmának ajánlotta, mégpedig a következõ szavakkal: ,,Örzsémnek”. A zeneszerzõ számára azonban a daljáték fõhõse egyben a magyarság szimbóluma is: Kodály szerint Háry ,,maga az életre kelt magyar meseteremtõi fantázia, ... nem hazudik: mesét teremt, költõ. Amit elmond, soha sem történt meg, de õ átélte, tehát igazabb a valóságnál”.

Szereplõk: Sándor Árpád, Sándor Csaba, Egyed Apollónia, Veress Orsolya, Molnár Mária, Székely Zsejke, Ádám János, Pataki Enikõ, Hary Judit, Madarász Lóránt, Szilágyi János, Gergely Elek, Marosán Csaba, Rétyi Zsombor, Farkas Loránd, Ádám Éva, Chiuariu Livia, Fülöp Tímea, Mányoki Mária

Díszlettervezõ: Ralph Zeger
Jelmeztervezõ: Szabó Emese
Koreográfus: Jakab Melinda







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE