2014-06-13

Figaro házassága – mozgalmas vígopera a 2014/15-ös évadban

Néhány héten belül elkezdõdnek Mozart egyik legismertebb vígoperájának próbái a Kolozsvári Magyar Operában: a Figaro házassága bemutatójának tervezett idõpontja október másodika.

Mozart karrierjének egyik kockázatos vállalkozása volt Beaumarchais botrányos életû vígjátékának megzenésítése: a színdarabot többek között Párizsban és Bécsben is betiltották, forradalmi politikai mondanivalója miatt. Bár az operát a bécsi õsbemutató után alig néhány elõadást követõen levették mûsorról, egy évvel késõbb Olaszországban kirobbanó sikert aratott, és azóta sem kopott ki a világ operaházainak repertoárjából.

A lóvá tett gróf és csalafinta borbélyának történetét a Kolozsvári Magyar Opera Jankó Zsolt karmester és Novák Péter rendezõ vezetésével állítja színpadra. A rendezõ neve a Báthory Erzsébet címû musicalbõl lehet ismerõs a kolozsvári közönség számára, ahol Novák Péter koreográfusként dolgozott.
Az elõadás képi világát Venczel Attila díszlete és Ledenják Andrea jelmezei határozzák meg. A rendezõ szakít a Figaro-elõadások egyik hagyományával, miszerint a vígoperában nem lépnek fel táncosok: a kolozsvári elõadásban az opera balettkara is szerepel majd, így minden bizonnyal mozgalmas vígoperára számíthatunk.








Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE