2018-09-20

Évadot hirdetett a Kolozsvári Magyar Opera



Négy rendhagyó premierrel is készül a Kolozsvári Magyar Opera a 2018/2019-es évadban. Az õszi operaszezon Ábrahám Pál Viktória címû operettjével rajtol szeptember 23-án, melyet az elmúlt évad végén mutatott be a társulat, Bori Tamás rendezésében. ,,Az évadnyitó elõadás különlegessége, hogy ezúttal Egyed Apollónia játssza a címszerepet, akit eddig fõként nagyoperák fõszerepében láthatott a közönség”– nyilatkozta a rendezõ az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az évad elsõ bemutatójára november 15-én kerül sor. Giuseppe Verdi Otello címû operáját Albu István állítja színpadra és Jankó Zsolt dirigálja. December 27-én Maurice Ravel két egyfelvonásosát, a Pásztorórát (L'Heure espagnole), illetve A gyermek és a varázslatok (L'Enfant et les Sortilèges) címû operákat mutatja be a társulat Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója rendezésében, Selmeczi György vezényletével. Országos bemutatóra kerül sor április 11-én , amikoris Giacomo Puccini A fecske (La Rondine) címû remekét tekintheti meg a közönség, Anger Ferenc rendezésében. A Horváth József által vezényelt produkciót a budapesti Magyar Állami Operaházzal együttmûködésben hozza létre a társulat.


Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója az intézmény sajtótájékoztatóján elmondta: ,,A rendkívüli események közé tartozik a 100 éves számvetés elnevezésû rendezvénysorozatunk, amely kamarazene hangversenyt, gálakoncertet, kiállítást, könyvbemutatót és tudományos értekezlet is magába foglal. Az általunk megjelentetett könyvben arra teszünk kísérletet, hogy a II. világháború utáni erdélyi magyar zenekultúrának, zenetudománynak az állapotát mérjük fel. Külön köszönet illeti a kiadvány szerzõit Sófalvi Emesét és Pávai Istvánt, valamint Laskay Adrienne zenekritikust, aki a kiállítás anyagát gyûjtötte össze és rendszerezte, és nem utolsó sorban Selmeczi Györgyöt, a koncertek mûvészi anyagának az összeállításáért”.

,,December 16-án ünnepli önálló fennállásának 70. évfordulóját a Kolozsvári Magyar Opera, Kodály Zoltán Háry János címû daljátékával. Operánk 1948. december 11-én ugyancsak a Háry Jánossal nyitotta meg kapuit” - tette hozzá az igazgató. December 30-án szilveszteri mûsorral készül a társulat, idén a Mi, muzsikus lelkek... címû elõadást tekintheti meg a közönség.


Az évad során neves vendégmûvészek is fellépnek a Kolozsvári Magyar Opera színpadán: Miklósa Erika és Horváth István énekmûvészeket a Rigolettóban, Kolonits Klárát a Traviatában, míg Kálmándi Mihályt az Otellóban láthatja majd a nagyérdemû.


Az operaévadot Kacsóh Pongrác János vitéz címû daljátékának premierjével zárja a társulat, amelyet Szabó Emese rendezõ visz színre.








Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE