2014-09-17

ÉVADNYITÓ A KOLOZSVÁRI MAGYAR OPERÁBAN



ÉVADNYITÓ A KOLOZSVÁRI MAGYAR OPERÁBAN

A Kolozsvári Magyar Opera évadnyitó sajtótájékoztatóján három téma került terítékre. A 2014/15-ös évad bemutatói és kiemelt elõadásai, az intézmény arculati váltása valamint az évad elsõ nagy produkciója, a Bizánc.

Szép Gyula igazgató elmondta, hogy a hagyományokhoz híven az Opera 222. évadát is magyar nyelvû mûvel kezdi. A Selmeczi György által Herceg Ferenc drámája nyomán komponált Bizánc c. opera szeptember 21-én kerül színpadra. Október 9-én láthatjuk W. A. Mozart Figaro Házassága c. operáját a neves Novák Péter rendezésében. Novemberben kerül sor Bartók Béla, A kékszallú herceg vára bemutatójára, amelyet a Bánffy emlékév keretén belül a Busapesti Állami Operaház és a Kolozsvári Magyar Opera közös produkcióként, Szinetár Miklós rendezésében, valamint gróf Bánffy Miklós eredeti díszlettervei alapján visz színpadra.
December folyamán táncjátékot kínál intézményünk Jakab Melinda koreográfus rendezésében. A Szentivánéji álom Mendelssohn és több más zeneszerzõ mûveinek részleteibõl áll össze. A hagyományos szilveszteri szórakoztató mûsorban egy kiváló Kulcsár - Béres fémjelezte produkcióval köszöntjük az újévet: Letshow! (Lecsó)
Az operett mûfaja sem maradhat ki a bemutatók sorából, így a tavasz folyamán Kálmán Imre, A bajadér c. mûve kerül a Kolozsvári Opera színpadára.
Szép Gyula igazgató hangsúlyozta a gyerekekre való odafigyelést is, melynek érdekében az évad második felére tervbe vette Tóth Péter Árgyélus királyfi c. gyerekoperájának bemutatóját is.
Kiemelt eseményként említjük a Budapesti Operettszínháznak fellépését Kolozsváron, Szép Gyulaigazgató szerint a világ legrangosabb operettszínházáról beszélünk. Lehár Ferenc egyik legismertebb operettjét, A mosoly országát vendégeink a Kolozsvári Magyar Opera zenekarával együttmûködve viszi a nagyközönség elé október 26-án két elõadás alkalmával is.

Takács Aranka, a szervezési iroda munkatársa az Opera új üzenetérõl, arculatáról és weboldaláról beszélt hangsúlyozva, hogy a Kolozsvári Magyar Opera egy olyan egyedi, elõkelõ és mindenki számára elérhetõ hely, amely minõségi szórakozást nyújt bárkinek, aki átlépi annak küszöbét. Az új logó, amely a kotta vonalrendszerébõl indul ki egy olyan letisztult, egyszerû forma, amely modernsége ellenére mégis megtart és sugall egy operaháznak illõ klasszikus eleganciát. A plakátok és szórólapok pedig viszik tovább ezt az elegáns hangulatot és átlátható információt.
Kommunikációs tartalomban az új honlap jelenti a legnagyobb változást. A szinte egy éves munka eredményeképp megszületett egy olyan komplex, interaktív és rendkívül dinamikus felület, melynek célja nyitni a közönség igényei fele úgy információközlés, mint a látvány terén is. Ugyanakkor az új honlap lehetõséget ad mindenkinek az intézmény jobb megismerésére. Nemcsak a múlt és a jelen történelmét olvashatja az érdeklõdõ, hanem részletesebb betekintést nyer a társulat sokszínû és változatos programjaiba, mûsorkínálatába, alkalom nyílik a társulati tagok megismerésére, sõt virtuális túrában magát az épületet is be lehet járni.
A www.magyaropera.ro oldal magyar nyelven már elérhetõ, hamarosan a román valamint angol oldal is beindul. A régi weboldalról, a www.hungarianopera.ro felületrõl pedig jövõ héttõl szintén az új fog elénk tárulni.

Az opera jó ideje arra is odafigyel, hogy mindenki számára elérhetõ áron változatos mûsort kínáljon. Ezt szolgálta a tavaly indult Családbarát Opera program, vagy a számos alkalmi kedvezmény. Idén októberben pedig a Trubadúr vagy a Bizánc c. elõadásokra ingyen jöhet minden Kolozsváron tanuló egyetemista. Folytatódik a Fedezd fel magadnak az operát program is, melyben minden hónap egy kijelölt napján idegenvezetést tartanak a kulisszák mögé. A Kolozsvári Magyar Opera az erdélyi kultúrélet már kiemelkedõ kulturális központja, viszont egy olyan zarándokhellyé kell váljon, ahova minden fiatal legalább egyszer betér egyetemi évei alatt.
Nem feledkezik meg az Opera arról sem, hogy 2015-ben Kolozsvár Európa Ifjúsági Fõvárosává van nyilvánítva, ezért a számos kisebb tevékenység mellett, tervbe van egy szabadtéri produkció is fiatal mûvészek bevonásával.







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE