2018-04-01

Coppélia - balettbemutató az OperábanBalettbemutatóra kerül sor szombaton, április 7-én este 6 órától a kolozsvári opera nagytermében. Rareș Arcadie Cîmpean koreográfus-rendező Léo Delibes klasszikusát, a Coppéliát állítja színpadra. A produkciót Kulcsár Szabolcs dirigálja.

Coppélia, Léo Delibes remekműve méltán tartozik a balett műfajának klasszikusai közé. Az 1870-es párizsi ősbemutató után közel másfél századdal a Coppélia mit sem veszített erejéből, a világ számos színpadán a mai napig játsszák. Librettóját E. T. A. Hoffmann A homokember című elbeszélése alapján a jeles koreográfus, Arthur Michel Saint-Léon segítségével Charles Nuitter írta.

A cselekmény kis galíciai településen játszódik, vásárkor. A főhős, Coppélius elszigetelten élő, titokzatos ezermester, aki bábukat farag abban reménykedve, hogy egy napon sikerül életre keltenie őket. A fiatal Swanilda besurran a mester műhelyébe, és elfoglalja legszebb bábuja helyét. Úgy tesz, mintha engedelmeskedne Coppélius varázsatának, aki azt hiszi, a bábu életre kelt, de hamarosan rádöbben, hogy becsapták. Swanilda furfangja Franzot,a jegyesét is megszédíti, akivel korábban a szép Coppélia miatt civódtak, és akivel most sikerül kibékülnie. A balett Franz és Swanilda esküvőjével és vásári mulatsággal zárul, amelyen az időközben megbékélt Coppélius is részt vesz.

Az előadás szereplői Andreea Popa, Mircea Munteanu m.v., Ariana Marcu, Székely Dániel, Barabás Júlia, Katrinecz Erika, Alin Rîpă, Viorica Bogoi, Simina O. Ionuța, Giulia Pes, Vasiana Sălăjan, Sergiu Hossu, Kálmán Róbert Attila, Radu Pop, Sever Preda, Cristina Pop, illetve a balettkar tagjai Babos Kinga, Delia Göllner, Antonia Indrei, Kovács Mária, Roberta Lupaș, Camelia Luțai, Madarász Szerénke, Oana Siminic, Ioana Terebesy, Răzvan Pavel. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara és az Octavian Stroia Líceum diákjai. Rareș Arcadie Cîmpean alkotótársai Starmüller Katalin díszlet- és jelmeztervező, Barabás Sándor, Ferenczi Endre hangversenymesterek és Venczel Péter ügyelő voltak.

Következő előadás: április 12., csütörtök, este fél 7. Az előadásra jegyek vásárolhatók az Opera jegypénztárában (hétfőn, szerdán és pénteken 10-16 óra között, kedden és csütörtökön 13-19 óra között, illetve az előadások előtt két órával, tel.: 0754-050150, 0371-395790).

VÁRJUK ÖNÖKET!Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE