2014-11-07

BÁNFFY MIKLÓS NAPOK, 2014. november 18-20A “bonchidai Prospero” elõtt tiszteleg a Kolozsvári Magyar Opera

Méltatlanul feledésbe merült életmû elõtt tiszteleg a Bánffy Emlékév: Kolozsvár nagy szülöttét, gróf Bánffy Miklós reneszánsz egyéniséget hozza közelebb a közönséghez, születésének 140. évfordulójának alkalmával. Az Erdélyben és Magyarországon egyaránt megünnepelt emlékév záróakkordjaként a Kolozsvári Magyar Opera november 18. és 20. között színháztörténeti jelentõségû eseménysorozatnak, a Bánffy Miklós Napoknak ad otthont. 

Sokoldalú tevékenységén belül számunkra nagyon fontos, hogy száz évvel ezelõtt Bánffy Miklós volt a budapesti Operaház fõigazgatója, haladó szellemiségû vezetõként megreformálta a magyar operajátszást. Merész repertoárpolitikája mellett díszlet- és jelmeztervezõként is részt vett az elõadások színpadra állításában. Rendezvénysorozatunk kiemelt eseménye Bartók Béla A kékszakállú herceg vára címû operájának bemutatója, az 1918-as õsbemutató Bánffy Miklós által megalkotott látványterveinek rekonstrukciójával. Az elõadás rendezõje a világhírû film-, színház- és operarendezõ, a Kossuth-díjas Szinetár Miklós. A gróf életérõl forgatott, A Nagyúr – Gróf Bánffy Miklós címû filmjét a Bánffy Miklós Napok keretében is levetítjük. 

Bánffy Miklós életmûve kapcsolatot teremt szülõföldje és anyaországa között. Ennek szellemében jött létre a rendezvénysorozatot záró Ünnepi operagála a budapesti Magyar Állami Operaház és a Kolozsvári Magyar Opera közremûködésében. A gála mûsorán olyan mûvek részletei szerepelnek, amelyek Bánffy Miklós igazgatása idején kerültek be a magyar operák repertoárjába.
„Nem tudok nagyobb elõkészületekrõl, hogy törlesztenénk valamennyit is abból az erkölcsi adósságból, amivel Bánffy Miklósnak, a regényírónak, novellistának, színpadi szerzõnek, emlékírónak, tanulmányírónak, festõmûvésznek, grafikusnak, könyvillusztrátornak, karikaturistának, díszlettervezõnek, színházszervezõnek, rendezõnek, politikusnak, diplomatának, a mintagazdának és lótenyésztõnek, egyházi elöljárónak; ennek a varázslatos, ahogy magamban nevezem, bonchidai Prosperónak tartozunk” – vélekedik Marosi Ildikó irodalomtörténész, aki különös gonddal õrzi, kutatja Bánffy Miklós munkásságát.

Szeretettel várjuk a sajtó képviselõit a rendezvénysorozatra, amelynek részletes programját csatolva találják.

Az esemény támogatója Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és a Városi Tanács (Zilele „Bánffy Miklós” este proiect realizat cu sprijinul Primãriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca).
Az esemény támogatja Kolozsvár 2014-es Európai Kulturális Fõváros cím elnyerését (Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitalã Culturalã Europeanã 2021).

-----------------

PROGRAM


November 18, 19:00

Bartók Béla: A KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA 

Opera egy felvonásban. 

Az elõadás idõtartama 1 óra.

Szövegkönyv: Balázs BélaVezényel: Selmeczi GyörgySzereplõk: Molnár Mária (Judit), Szilágyi János (Kékszakállú)

Prológus: Dimény Áron 

Közremûködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekaraDíszlet és jelmeztervezõ: Gróf Bánffy Miklós (1918)

A rekonstrukciót irányították: Szebeni Zsuzsa, Lõrincz GyulaRendezõ: Szinetár Miklós, Kossuth-díjas rendezõ

Köszöntõbeszédet mond:
Hegedûs Csilla, a Kulturális Minisztérium államtitkára és Prõhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelõs helyettes államtitkár Elõadás után filmvetítés: A kékszakállú herceg vára, Szinetár Miklós rendezésében. 
A filmvetítés idõtartama 1 óra. 
-----------------
November 19, 18:00

A NAGYÚR – GRÓF BÁNFFY MIKLÓS

Játékfilm, 159 perc, 2001


Filmvetítés és kerekasztal beszélgetés a rendezõvel a színház Stúdiótermében
Rendezõ: Szinetár Miklós-----------------
November 20, 19:00

ÜNNEPI OPERAGÁLA BÁNFFY MIKLÓS EMLÉKÉRE 


A budapesti Magyar Állami Operaház és a Kolozsvári Magyar Opera közös elõadása


Köszöntõt mond
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház és Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója

Mûsoron: részletek gróf Bánffy Miklós igazgatása alatt a budapesti Operában színre állított mûvekbõl


Mozart: A varázsfuvola
 Szöktetés a szerájból
, Don Giovanni
Weber: Oberon
Verdi: A trubadúr
 Aida
Offenbach: Hoffmann meséi
Richard Strauss: Salome
Bartók Béla: A fából faragott királyfi


Fellépnek: Kolonits Klára, Fekete Attila, Nyári Zoltán és Palerdi András (Budapest),
Balázs Barbara, Barabás Zsuzsa, Egyed Apollónia, Covacinschi Sz. Yolanda, Vigh Ibolya, Balla Sándor, Bardon Tony,  Pataki Adorján, Sándor Árpád, Sándor Csaba énekmûvészek, valamint Jakab Melinda táncmûvész (Kolozsvár)
a Magyar Nemzeti Balett táncmûvészei:
Kozmér Alexandra, Cserta József és Szegõ András


továbbá a Kolozsvári Magyar Opera ének- és zenekara Vezényel: Kulcsár Szabolcs és Selmeczi GyörgyFacebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE