2015-06-01

A HATTYÚK TAVA - KORTÁRS TÁNCELÕADÁS AZ OPERÁBAN



A portugál Quorum Ballet Társulat Hattyúk tava elõadásával rajtol a STEPS – Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál június 2-án, kedden a Kolozsvári Magyar Operában. Az elõadásra 18.00 órakor kerül sor.

A hattyúk tava kortárs táncelõadás, amely a  klasszikus történet modernizált vízióját mutatja meg. A látomásszerû poétikai interpretációban az elmegyógyintézetet bizarr lények lakják, akik valójában az emberi hiányosságok és erények megtestesítõi.

Új napra ébred a világ az elmegyógyintézet falain túl. Belül õrület vette át a mindennapok helyét, az ott élõk elfelejtették, kik is õk valójában. A hangok és vágyak nem jutnak át a néma számûzetés falain. Az elmegyógyintézetben a nõvérek parancsoló királynõk, akik a páciensek minden mozdulatát irányítják; egy nõ mások sötét vágyait tisztítja egy sarokban, egy férfi – saját testének és tébolyának fogja – madárálmait a páciensek testébe operálja. Mint a kalitka, amelyben a madár nem mer szárnyra kapni, emberi kalitka az intézet is. Egy toll száll a folyosón… Azon a napon egy új vendég érkezik. A zene, amit magával hoz, megszakítja a csendet. A dallam hangjai szétterjednek a folyosón.
Leszáll az éjszaka: sötétre festi a falakat, elárasztja a levegõt, mint egy elvarázsolt, sötét tó vize. A karok szárnyakká válnak, az ujjak tollá nõnek, az alvajárók szíve megtelik csodával. Madártestek pörögnek és emberi izmok feszülnek repülõugrásba.
Éjjel és nappal között a zene hoz félrevezetést és megigézést, csábítást és õrületet. Azonban a fal mellõl csendesnek tûnõ elmegyógyintézet hazug, mint a tó, melynek felszíne titkos mozgásokat rejt a víz alatt.


Fõbb szerepekben: Elson Ferreira, Filipe Narciso, Inês Godinho, Inês Pedruco, Mathilde Gilhet és Margarida Costa
Táncosok: Catarina Correia, Diana Pinto, Ester Gonçalves, Kim Potthoff, David Bernardino, Daniel Cascão, Filipe Baracho, Hugo Rodrigues
Dramaturg: Ana Lazaro
Fény: Daniel Cardoso
Díszlettervezõ: Hugo F. Matos és Daniel Cardoso
Jelmez: Liliana Mendonça
Videó: António Cabrita

Rendezõ és koreográfus: Daniel Cardoso

Az elõadás idõtartama: 1 óra 50 perc







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE