2015-11-03

A Bánk bánnal nyit a Janovics Jenõ Napok



A Bánk bán lesz a Janovics Jenõ Napok nyitó elõadása a Kolozsvári Magyar Operában november 5-én este fél héttõl. A címszerepet Turpinszky Gippert Béla budapesti vendégmûvész alakítja. Az elõadást Dehel Gábor állította színpadra, Incze G. Katalin vezényli.

A Bánk bán (1860) a 19. század legnagyobb formátumú magyar operadramaturgjának mûve, aki az olasz és francia opera fõ irányait szem elõtt tartva írt hangsúlyozottan nemzeti jellegû, ugyanakkor drámaiságában egyetemes érvényû operazenét. Erkel Feremc harmadik operája, a Bánk bán, az érett mester összegzõ alkotásának tekinthetõ. 

1940-ben mutatták be a Bánk bánnak az átdolgozott változatát, amely egyaránt érintette a zenét, a szcenikai elemeket és a szöveget. Az átdolgozást többen is bírálták. Napjainkban az összes Erkel-operát mûsoron tartó Kolozsvári Magyar Opera az egyetlen intézmény, amely megszakítás nélkül õrzi az eredeti változat hagyományát (a Bánk bán véglegesnek tekinthetõ – részben áthangszerelt – partitúráját Erkel az 1866-os bemutató alkalmából küldte el Kolozsvárra).







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE